fbpx

”Tjusningen är att vi gör allt under samma tak”

Det har hänt att Ingvar Karlsson skyndat till modellverkstaden mitt i natten för att inte låta en god idé glida honom ur händerna. Möbeldesign är ett hantverk och ett skapande som engagerar dygnets alla timmar. – Visst är det så. Det handlar om att ta in idéer, utveckla vidare och att hela tiden vilja göra bättre. Men allra oftast sker det ändå tillsammans med kollegorna på helt vanliga arbetstider, skrattar Ingvar Karlsson, produktutvecklare på Bröderna Anderssons.

"Detta är ett teamarbete där alla i kedjan är lika viktiga. När det finns engagemang hela vägen och alla gör sitt yttersta, då blir det bra."

Ingvar Karlsson har arbetat på Bröderna Anderssons i Ekenässjön sedan våren 1985. Det var drömmen om att bli modellsnickare som förde honom hit.

– Jag hade då redan arbetat en tid på ett snickeri som levererade stommar till företaget. Det gav mig en bra bas men jag ville utvecklas vidare. Så blev det. Ingvar Karlsson kom att arbeta nära Inge Andersson, en av företagets grundare, och fick lära sig göra ritningar och mallar.

– Jag har nog alltid haft en viss känsla för proportioner. Det har jag haft nytta av i jobbet med att ta fram nya modeller, säger Ingvar Karlsson som inte förnekar att både händighet och konstnärlig ådra också finns i familjen och att han kanske fått en liten släng av den sleven också.

Att möbelskapande handlar om gediget hantverk blir tydligt när vi följer med Ingvar Karlsson till modellverkstaden. Här tar soffor och fåtöljer form utifrån stora fyrkantiga frigolitblock.
– När företagets produktråd enats om att ta fram en modell tar jag ut formerna i frigolit. Först med bandsåg och sedan med rasp och andra formverktyg.

Med en bra prototyp som grund kan vi fortsätta ut- veckla form och storlek, titta på tänkbara klädslar och också bedöma om soffan eller fåtöljen lämpar sig för produktion. Det är mycket som ska stämma och vi har många professioner på företaget som alla bidrar till processen med sina specifika kunskaper, berättar Ingvar Karlsson.

– Vi befinner oss i en tyckarbransch. När det kommer till tycke och smak går det inte säga att den ena har rätt och den andra har fel. Däremot är det viktigt att lyssna in både vad kollegorna och marknaden säger och den respons våra egna säljare får när de möter kunderna.

– Att lyssna är viktigt. Den som pratar själv hela tiden lär sig aldrig något nytt och kommer aldrig vidare, säger Ingvar Karlsson med glimt i blicken. Nu läser han in prototypernas mått digitalt och alla uppgifter förs över till datorn och vidare till de digitalt styrda verktygen. Hantverk och den senaste utrustningen går hand i hand.

Som produktutvecklare är Ingvar Karlsson spindel i nätet. Att han trivs med uppgiften går inte att ta miste på. – Det unika med att jobba på Bröderna Anderssons är att vi har hela utvecklingsprocessen inom förtagets väggar, allt från tanke till färdig soffa eller fåtölj under samma tak. Vad ser han då när han blickar framåt, Ingvar Karlsson?

– Medan de klassiska snitten har sin trogna publik pendlar ju trender över tid. I dag dras många till det lätta och luftiga. Raka linjer. Enkelhet. Nu är det också stort fokus på fåtöljer. Mycket formpressat. Gärna fårskinn. Det läggs stor omsorg på valet av den egna sittplatsen och många kostar gärna på den lite extra.Bild: Ingvar Karlsson

 - Bröderna Andersson

Se våra tyger 2021

Byggbara soffor

Hälften av våra soffor kan du själva kombinera ihop till just den soffan som du är ute efter. Traditionell hörnsoffa eller flexibla kombinationssoffor med olika avslutningsdelar och armstödsversioner.

G.A Berg

Vi är mycket stolta att föra arvet efter formgivaren G A Berg vidare. Han var med och lanserade begreppet ”Swedish modern” i New York 1939. Fåtöljerna du hittar här är frukten av vårt mångåriga samarbete.